Американският фармацевтичен производител Eli Lilly публикува вчера обещаващи резултати от фаза

...
Американският фармацевтичен производител Eli Lilly публикува вчера обещаващи резултати от фаза
Коментари Харесай

Американска фирма пуска на пазара лек срещу Алцхаймер

Американският фармацевтичен производител Eli Lilly публикува през вчерашния ден обещаващи резултати от фаза III на проучването на своето лекарство против Алцхаймер „ Donanemab “.

Според резултатите лечението е забавила клиничното утежняване на пациентите с 35% спрямо плацебо групата. Пациентите са били и с 40 % по-малко повредени в дейностите от всекидневието.

Компанията разгласи, че в този момент има намерение да подаде международни заявки за утвърждение на дейното вещество допустимо най-скоро, в Съединени американски щати още през актуалното второ тримесечие.

47% от участниците в изследването, които са получили „ Donanemab “, не са посочили утежняване на тежестта на болестта след една година, оповестиха от Eli Lilly.

Лекарството носи името на антитялото  " донемаб ". То разпознава форма на пептида бета-амилоид (Aβ), който се натрупва в амилоидните плаки в мозъка на хората с заболяването на Алцхаймер. " Донемаб " има за цел да отстрани тези отсрочени плаки, а освен да предотврати отлагането на нови или растежа на съществуващите.

Друго антитяло - " леканемаб ", налично под комерсиалното название Leqembi, се свързва с разтворимите молекули на Aβ, като предотвратява образуването на плаки. То към този момент е утвърдено от Американската организация по храните и медикаментите (FDA) през януари 2023 година за лекуване на заболяването на Алцхаймер.

Новото доказателство за резултатност е " доста значима вест за засегнатите, а също и за региона на научните проучвания ", съобщи Франк Йесен от Германския център за невродегенеративни болести. Това " безапелационно укрепва този лечебен принцип " и може да се " допусна причинно-следствен метод за лекуване против заболяването на Алцхаймер ".

Доколко обособените антитела против амилоида се разграничават значително във връзка с ефикасността и страничните резултати, ще покаже прецизният разбор на данните от проучването " и, надяваме се, потреблението им в грижите от идната година ".

Щефан Тейпел, началник на изследователската група за клинични проучвания на деменцията в Германския център за невродегенеративни болести, също назова резултатите " окуражаващи ". Взети дружно, всички резултати досега демонстрират откриваем, само че дребен резултат на амилоидните антитела върху когнитивните индикатори най-малко в продължение на 18 месеца. Надеждата е, че резултатът ще продължи и за по-дълъг интервал от време.

Линда Тиенпон, теоретичен шеф на Инициативата за проучване на Алцхаймер, е по-скептична. Според нея и донанемабът " за жалост не трансформира обстановката за засегнатите ". Подобно на леканемаб, донанемаб може да забави утежняването на когнитивните качества, само че не може нито да излекува, нито да спре заболяването на Алцхаймер.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР